Skip links

Bitkilerinizi nasıl doğru sularsınız?

Saksı bitkilerinin ne zaman ve nasıl sulanacağını bilmek, bitkilerinizin yaşam alanlarınızda gelişmesini sağlamanın en etkili ve en kolay yollarından biridir. Papatya, Kaktüs, Vanda Life Orkide, Anemon ve İris sulama kaplarını bünyesinde bulunduran PoliWork ürünleri ile kaktüs ve bitkilerinizi nasıl sulanacağını öğrenmek için ipuçlarımızı okuyun.

Bitki sahipleri tarafından yapılan en yaygın hatalardan biri, aşırı ya da yetersiz sulamadır. Oysa basit birkaç püf noktası ile bitkilerinize mutluluk sağlayabilirsiniz.

Tüm bitkilerin suya ihtiyacı vardır. Kökler, suyu emer ve bitkinin hücrelerine pompalar. Bu sayede güçlü yapraklar ve gövdeler üretmek için liflerini güçlendirirler. Toprak nemi ile birlikte oksijen de bitkiler için eşit derecede önemlidir. Bu nedenle gözenekli toprağa sahip olmak, ideal olandır.

1- Saksı önemlidir

Satın aldığınız bitkilerin çoğu, yetiştirme kaplarında gelir. Bu kaplar, yaşam alanlarınız için uygun değildir. Bitkilerin satışı ve nakli için geçici kaplardır. Herhangi bir estetik avantaj sunmazlar. Bitkiler içerisinde uzun süre tutulduğunda bu geçici kaplar, hemen hemen her zaman köklerin rahat olmasını kısıtlar. Bu da bitkilerin büyümesini engeller, uygun şekilde sulanmalarını zorlaştırır ve onları hastalıklara karşı daha korumasız hale getirebilir. Bitkilerinizin sağlıklı kalmak için doğru saksılara ihtiyaçları vardır. PoliWork saksı serisi, çiçek, kaktüs ve diğer bitkileriniz için en iyi çözümleri sunar. Üstelik farklı renk seçeneklerinde ve en yaratıcı tasarımlarla…

2- Bitkilerin farklı su ihtiyaçları vardır

Tıpkı insanlar gibi bitkiler de türüne ve çevreye bağlı olarak çeşitli nem koşullarında gelişir. Bitkilerinizi ne sıklıkla sulamanız gerektiğini merak ediyorsanız, su zamanının geldiğini bilmek için öncelikle bitkilerinizin dilini öğrenmeniz gerekir. Eğrelti otları ve tropikal saksı bitkileri sürekli nemli tutulması gerekirken, diğer bitkiler sulamalar arasında kuru kalmayı sever. Bitkileriniz için sıkı bir sulama programı belirlemek yerine toprağın ne zaman kuruduğuna dikkat etmek daha doğrudur. Üst toprağın birkaç santim altını kontrol etmek için parmağınızı kullanabilirsiniz. Daha kesin çözüm için nemölçerden de istifade edebilirsiniz. Herhangi bir nem tespit edemiyorsanız, o zaman sulama zamanı gelmiş demektir.

3- Yaprakları değil, toprağı sulayın

Bitkinizi sularken suyun yapraklardan geriye sıçramasını önlemek de önemlidir. PoliWork sulama kabınızın ağzının yaprakların altında olduğundan ve yalnızca toprağa yöneldiğinden emin olun. Bu pratik yöntem, bakteriyel enfeksiyonları, mantarları ve diğer sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı olur.

4- İyice ve eşit bir şekilde sulayın

Bitkinin kök sistemleri yapraklarını yansıtır. Sadece bir tarafı sularsanız, kökler ve yapraklar o tarafta bulunan suya doğru büyür. Bitkinizi dolu ve gür tutmak için toprağın etrafını eşit bir şekilde sulayın. PoliWork saksınızdan tabağına hafifçe su sızana kadar iyice sulayın.

5- Fazla suyu boşaltın

İnsanların ayaklarına ıslak ayakkabı veya çorap giymekten hoşlanmamalarına benzer şekilde bitkiler de köklerinin aşırı ıslak toprakta tutulmasından hoşlanmazlar. Kökleri suya doymuş toprakta uzun süre kaldığında sonunda bitkiniz çürür. İyice suladıktan sonra, saksınızın drenaj deliklerinden su akana kadar birkaç dakika bekleyin. Ardından ıslak topraktan kaçınmak için fazla suyu atın.

6- Mevsimleri düşünün

Tıpkı kışın yavaşlamaya meyilli olduğumuz gibi birçok bitki de soğuk mevsimlerde büyümelerini durdurarak uykuda kalır. Sonuç olarak bitkiler, kışın yaz aylarında olduğundan çok daha az suya ihtiyaç duyar. İç mekân sıcaklığınız, özellikle mevsimler değiştikçe sağlıklı bir ev bitkisinin korunmasında bir başka önemli faktör haline gelir. Bitkilerinizin hangi sıcaklığa ve neme ihtiyaç duyduğunu öğrendiğinizden emin olun ve bu çevresel koşulları tekrarlamak için elinizden gelenin en iyisini yapın.

Çevir »