Skip links

Saksı bitkileriniz için en iyi toprak hangisidir?

PoliWork, doğaseverlere en iyi çözümleri sunmaya devam ediyor. Baştan belirtelim: Üç ana toprak türü vardır: Kumlu, alüvyonlu ve killi. Çoğu bitkide optimum büyümeyi sağlamak için en iyi toprak, mineral bakımından zengin, kumlu, nem tutabilen, alüvyonlu olanıdır. Aslında bu tür, üç ana toprak türünün bir karışımını ifade etmektedir. Her durumda toprağımızı kompost ilaveleriyle çeşitlendirmemiz gerekecektir. Toprağın ne kadar kompakt olduğuna bağlı olarak ilave zenginleştiriciler ve kum eklemeniz gerekebilir. Bununla birlikte iyi adapte olmuş belirli toprak türlerinde büyüyebilen birçok bitki vardır. Toprak, genellikle içerdiği kum, kil ve alüvyon miktarı ile tanımlanır. Bu tanımlama doku olarak da bilinir. Toprak dokusu, besin kalitesi ve drenaj yetenekleri ile doğrudan ilişkilidir.

Çiçekler için en iyi toprak

Bu toprak, çiçeğin türüne ve onu nerede yetiştirdiğinize bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin çiçek soğanları, kumlu toprakta daha iyi gelişir. Kumlu toprak, çiçek soğanının çürümesini önlemek için mükemmel drenaj sağlar ve bu sayede kökler kolayca büyüyebilir. PoliWork ürünlerine çiçek dikerken toprağın dokusunu da dikkate almamız gerekir. Doku hem görünüm hem de su geçirgenliği açısından önemlidir. Bir saksı için 1:1:1 oranında genel bir karışım olarak kompost, torf ve toprak karışımını kullanabilirsiniz.

İç mekân bitkileri için toprak

Ev bitkileri yetiştiriyorsanız, bahçenizden ya da tanıdıklarınızdan biraz toprak almanın iyi bir fikir olduğunu düşünebilirsiniz. Bahçe toprağı, ev bitkileriniz için zararlı olabilecek bakteriler içerdiğinden bu aslında kötü bir fikirdir. Ticari saksı toprağı kullanmak istemiyorsanız, iki ana seçeneğiniz vardır:

1- Toprağı sterilize edin

İç mekân bitkilerinizi yetiştirmek için dış mekân toprağını tercih ederseniz, böceklerin ve yabani otların yanı sıra; hastalıkları da ortadan kaldırmak için önce onu sterilize etmeniz gerekir. Bu nedenle toprağı kek kalıbına yayın ve 180 derecelik fırında 30 dakika pişirin. Bu işlem kötü bir koku yayacak olsa da bakterileri ortadan kaldırır. Toprak sterilize edildikten sonra onu kumla ve çeşitli ilavelerle zenginleştirmeniz gerekir. Bunlar, doğru miktarda nemi korurken uygun drenaj ve hava akışına izin verecek uygulamalardır. Ticari saksı toprakları da benzer bir yapıya sahiptir. Satın alınan torba ya da çuval içi toprak, gübre, torf ve vermikülit içerebilir.

2- Kendi karışımınızı yaratın

Kaliteli saksı toprağına sahip olmak için başka bir seçenek de kendi karışımınızı yapmaktır. Bu, toprağın kalitesini kontrol altında tutabilmenizi sağlayacaktır. Toprağınızı, şu maddeleri kullanarak bitkilerinizin seveceği hale getirebilirsiniz: Torf, turba yosunu, tarımsal perlit, kemik unu ve kireç. Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve ihtiyaç duyulana kadar hava geçirmez bir kapta saklayın.

UNUTMAYIN! PoliWork saksılarınızın toprak değişimine dair sonuçları not alın. Büyüme, sağlık, yaprak, çiçek ve tohum sayısına göre hangi toprak türünün en iyi performansı gösterdiği hakkında bir sonuç çıkarmanız gerekir. Bitkilerinizin gereksinimlerine bağlı olarak günlük verilerinizi derlemeniz ve analiz etmeniz büyük önem arz etmektedir.

Çevir »