Skip links

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır?

İlkbaharda kaktüs bakımı nasıl yapılır?

Toprağın uyandığı mart ile mayıs ayları arasında kaktüs bakımı:

* Kaktüs ve sukulentler için en hassas dönem, kıştan ilkbahara geçiş evresine rastlar. Kışın sonunda etli, dikenli ve yapraklı bitkilerinizi aniden parlak güneş ışığına maruz bırakmayın. Gölge ya da parçalı gölgeden güneşe alıştıra alıştıra çıkarın.

* Eğer yeni edindiğiniz bitkiler çiçek açarsa saksıları değiştirilebilir. Bu önemli işlem için PoliWork kaktüs saksıları serisinden seçenekleri tercih edin.

* Bu aylarda bitkilerinizin tam büyüme döneminde olduğunu unutmayın. Doğru ışık, su ve besin maddeleri aldıklarından emin olun. * Sukulentleriniz cansız ve soluk bir görünüme sahipse dibine az miktarda gübre ya da besleyici sıvılar ilave edin. Bu sayede yaz öncesi güçlenmelerini sağlayabilirsiniz.

* Taze hava, bitkilerinize çok iyi gelecektir. Onların yeterli hava almasına müsaade edin. Fakat bitkilerinizi, güçlü rüzgârlardan ve hava akımlarından koruyun.

* İlk yaza yakın günlerde sukulentlerinizi açık havada konumlandırın. Bu sayede sıcak aylara karşı direnç kazanmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Yazın kaktüs bakımı nasıl yapılır?

Bitkilerinizin su gereksinimini düzenli karşılamanız gereken haziran ile ağustos ayları arasında kaktüs bakımı:

* Bitkilerinizi mevsimin kavurucu etkilerinden uzak tutmak için onlara periyodik aralıklarla “PoliWork Kaktüs Sulama Kabı” ile su verin.

* Kaktüs ya da kaktüslerinizi aşılamayı düşünüyorsanız yaz başının en iyi zaman olduğunu bilmenizde yarar var. Bu işlemi yapmakta gecikirseniz ağustos ayının son fırsat olduğunu not alın.

* Havaların iyiden iyiye ısındığı yaz günlerinde kaktüsleriniz ilave besin maddelerine ihtiyaç duyabilir. Kaktüslerinizin özellikleriyle ilgili detaylı bir internet araştırması yapın.

* Temmuz ayı içerisinde kaktüs ve diğer etli bitkilerinizin budama işlemini gerçekleştirin.

* Kaktüslerinizden fide ayırmak için yaz ayları doğru bir zamanlama olur.

* Yaz ayları, bitkilerinizin köklenmeye devam ettiği dönemlerdir. Bu nedenle bakımlarının aksatılmaması gerekir.

Sonbaharda kaktüs bakımı nasıl yapılır?

“Dikenli aşk” olarak adlandırılan kaktüslerin kışa hazırlık döneminde (eylül ile kasım arası) bakımı:

* PoliWork kaktüs saksılarınızda kendiliğinden filizlenmiş olan yabani otları temizleyin.

* Bu dönemde bitkilerinize verdiğiniz su miktarını azaltın.

* Unutmayın! Çok sevdiğiniz bitkileriniz sıcak ve nemli günleri – ayları geride bıraktı. Artık yavaş yavaş soğuk havalara alışmaları gerekiyor. Bu yüzden geceleri onları serin ortamlarda bırakın.

* Hassas bitkilerinizi yağmurdan, kırağıdan ve nemli ortamlardan uzak tutmaya gayret gösterin.

* Bilinenin aksine kaktüslerin birçoğu, yaz aylarına kıyasla sonbaharda daha fazla zararlı tehditlerine açık hale gelirler. En sık rastlanan zararlılardan biri, kaktüslere dadanan bitlerdir. Ara ara yapacağınız kontrollerle zararlı olasılığını göz önünde bulundurun.

* Kaktüslerinizin ve diğer etli bitkilerinizin toprağının kuru bir şekilde kışa girmesine dikkat edin. Fazla nem, onların soğuğu çok daha fazla hissetmelerine neden olur.

Kışın kaktüs bakımı nasıl yapılır?

Bitkilerinizin istirahata çekildiği mevsimde (aralık, ocak ve şubat) doğru bakım için uzman tavsiyeleri:

* İster sağlıklı kaktüslerinizi bir araya getirmek, isterseniz yeni bir aranjman ile yaratıcılığınızı konuşturmak için PoliWork Gardenya Kaktüs Septed Mix’i kullanın. Bitkilerinizin bir arada olması, onları soğuk havalara karşı daha dirençli hale getirecektir.

* Kış olmasına aldanmayın. Bazı kaktüs türleri, soğuk havalarda dahi düzenli sulama ihtiyacı duyarlar.

* Kış ayları, kaktüslerin büyük bir çoğunluğu için uykuya çekilme zamanını işaret eder. Onları cereyandan ve kuvvetli hava akımlarından sakının.

* Birçok kaktüs sever, saksı ve toprak değişimini kış aylarında yapar. Bu durum her kaktüs için geçerli değildir. Bitkilerinizin türünü doğru belirleyip, PoliWork saksı renkleriyle yaşam alanlarınızı hareketlendirin.

* Yapraklı ya da yaprak tipi kaktüslerin klasik olanlara göre daha fazla suya gereksinim duyduğunu göz ardı etmeyin.

* Bitkilerinize ara ara güzel sözler söyleyin. Emin olun sevginizden güç alacaklar ve daha sağlıklı görüneceklerdir.

Çevir »